:: Çayın besin değerleri Çayın bileşenleri iklime, mevsime ve yetiştiği toprağın çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir. Çayın içindeki en önemli bileşen kuru ağırlığının yaklaşık %36’sını oluşturan polifenollerdir.Taze çay yaprağındaki diğer bileşenler ise kafein, protein,amino asitler,karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerdir Siyah çay tamamen doğaldır ve hiçbir katkı maddesi içermez. Siyah çay hemen hemen kalorisizdir(1 kalori/100ml.) ve sodyumda içermez. Çay ayrıca florür, A, K ,C ve B vitaminleri içerir Ortalama günlük 3 bardak çay tüketimi vücuda çok az oranda yağ ve kalori kazandırırken diğer yandan çok önemli minareler ve vitaminler katmaktadır. Bunlar: Günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %16 sını Günlük çinko ihtiyacının %10 unu Folik asit ihtiyacının %10 undan fazlasını Yaklaşık %9lık B1, %25lik B2 ve %6lık B6 vitamini ihtiyacını oluşturmaktadır. |
|