:: Çayın besin değerleri

 Çayın bileşenleri iklime, mevsime ve yetiştiği toprağın çeşidine göre farklılık gösterebilmektedir. Çayın içindeki en önemli bileşen kuru ağırlığının yaklaşık %36’sını oluşturan polifenollerdir.Taze çay yaprağındaki diğer bileşenler ise kafein, protein,amino asitler,karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerdir Siyah çay tamamen doğaldır ve hiçbir katkı maddesi içermez.

Siyah çay hemen hemen kalorisizdir(1 kalori/100ml.) ve sodyumda içermez.
Çay ayrıca florür, A, K ,C ve B vitaminleri içerir Ortalama günlük 3 bardak çay tüketimi vücuda çok az oranda yağ ve kalori kazandırırken diğer yandan çok önemli minareler ve vitaminler katmaktadır.

Bunlar:

Günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %16 sını

Günlük çinko ihtiyacının %10 unu

Folik asit ihtiyacının %10 undan fazlasını

Yaklaşık %9lık B1, %25lik B2 ve %6lık B6 vitamini ihtiyacını oluşturmaktadır.