:: Çayın Üretimi


Siyah çay, Camellia Sinensıs olarak tabir edilen bitkinin yaş çay yaprağı (iki buçuk yaprak), tomurcuk ve taze sap kısımlarının uygun yöntemlerle işlenmesiyle elde edilen üründür.
Bu işlemler sırasıyla:

Soldurma: Soldurma işlemi yetiştiği bölgeye bağlı olarak yaklaşık % 70 oranında su içerebilen çay yaprağının içindeki su oranını düşürmek için yapılan ilk işlemdir.12 ila 17 saat sürebilen bu işlem sırasında çay yaprakları gevşeyerek esnek bir yapıya ulaşıyor ve kıvrılmaya hazır hale geliyorlar.

Kıvırma:  Bu aşamada çay yaprakları parçalanıp bükülmek için uygun makinalara konuluyor.Bu işlem çay yapraklarının sırım gibi burulmuş hale gelmesini ve hücre özsuyunun kıvrılmış yaprak yüzeyine yayılarak oksidasyonun başlamasını sağlıyor.

Oksidasyon (Fermentasyon) : Çayın tadının, renginin ve sertliğinin oluşmasında en büyük paya sahip aşama oksidasyondur. Çayın tadının oluşması için en kritik süreçtir eğer bu aşama uzun sürerse çayın tadı bozulabilir. Oksidasyon için çaylar tezgahlara yayılır. Yaklaşık 26 derece sıcaklıkta yarım ila 2 saat süresince yaprakların içindeki enzimler havayla reaksiyona girer.Bu sırada çay yaprağının rengi yeşilden kahverengiye dönmeye başlar .Çaylarda istenen oksidasyon miktarı gerçekleştiğinde kurutma aşamasına geçilir.

Kurutma : Oksidasyonu durdurmak için çaylar sıcak hava kurutucularına gönderilir.Bu işlem çaydaki nem oranını % 3’lere kadar indirerek çayın tasnif için uygun hale gelmesini sağlar.

Tasnif :  Fırından çıkan kuru çayların incelik, kalınlık ve kalitelerine göre gruplara ayrılma işlemidir.

Ambalajlama : Tasnif işlemi tamamlandıktan sonra gruplara ayrılan çayların tüketicilere sunulmak üzere paketlenmesi işlemidir.